Asp.Net Core'a Giriş

.Net Core Microsoft tarafından open-source olarak geliştirilmiş  modüler bir framework'dür. Asp.Net Core ise klasik bildiğimiz Asp.Net kütüphanesinin open-source olarak microsoft tarafından release edilmiş halidir.

Asp.Net yaklaşık 15 yıl önce Microsoft tarafından geliştirilmiş olup günümüz web teknolojileri arasından oldukça popüler olan bir kütüphanedir. Microsoft open-source dünyanın önlenemez yükselişi ile birlikte daha fazla dayanamadı ve en base de bildiğimiz .Net çatısı altında olan bütün teknolojilerini yeniden yapılandırıp open-souce olarak bütün dünya ile paylaşacağını bizlere 3 yıl önce duyurmuştu. Akabinde sırayla .Net çatısı altındaki framework'ler git-hub üzerinde yayınlanmaya başlandı.

Ms'in web için geliştirdiği kütüphanelerin kronolojik sırasına bakacak olursak

  • 2002 - ASP.Net 
  • 2008 - ASP.Net MVC 
  • 2012 - ASP.Net Web API and SignalR

son olarak ise 2016 yilinda .Net Core 1.0 release oldu ve bunula birlikte Asp.Net Core hayatımıza girdi.

Asp.Net Core Asp.Net'in daha sade ve modern bir yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Microsoft'un Zamarin'i satın alması sonrası sahip olduğu cross-platform deneyiminide işin içine katarak Asp.Net Core'u bir Cross Platform kütüphane olarak bizlere sundu. Framework'ü kullanarak IoT uygulamaları, back-end service uygulamaları ve web projeleri geliştirebiliriz.


.Net Standart 2.0

Ms ilk olarak .Net Core 1.0 versiyonunu release etti ancak bu sürüm biz .net developer'lar için biraz alışkın olduğumuzdan farklı bir mimariye sahipti ve geliştirme yaparkende bazı zorluklarıda bulunuyordu. Microsoft 1.0 dan sonra yayınladığı 2.0 versiyonu ile birlikte .Net Standart 2.0 adında bir yenilik daha getirdi. .Net standart microsoft için şu demekti ben bütün .net teknolojilerini, dillerini vs hepsini bir standart altında topluyorum ve bunun adınıda .Net standart 2.0 koyuyorum dedi. Bu standart ile birlikte bütün .net platformlarının base'i .Net Standart olmuş oldu ve CoreCLR adında yeni bir ortak iletişim dili geliştirildi.

Asp.Net Core'un getirdiği yenilikleri ve faydaları sıralayacak olursak

  • Cross platform
  • High performance
  • Flexible deployment
  • Open source
  • Support for built-in dependency injection
  • Light-weight and modular
  • Side by side support
  • Faster development


Mac ve Linux işletim sistemlerinde çalışır hale getirildi ve cross platfrom coverage'ını yükseltmiş oldu.


Geliştirme Yaparken

İlk olarak bilgisayarınızda Vs 2015 update 3 yada vs2017 .Net Core SDK ile birlikte yüklü olması gerekmekte.
Proje oluşturuken ise klasik herzaman yaptığımız gibi new aşağıdaki gibi new project diyerek geliştirmek istediğimiz proje türünü seçerek solution'ımızıo yaratabiliriz.


Bu yazıda Asp.Net Core'a küçük bir giriş yaptık. Diğer yazılarımızda framework'ü örnek uygulamalar ile incelemeye devam edeceğiz.

Add comment