C# Custom Exception Oluşturma

Exception oluşturmak.. kulağa saçma geliyor dimi :) Heralde yazmış olduğumuz uygulamada bir exception meydana gelmesi en istemediğimiz şey dir. Ama bazen bilinçli olarak uygulamamızda exception fırlatmak isteyebiliriz (tabi handle edilmiş exception).

Exception uygulama çalışırken runtime da meydana gelen hatadır. Exception handling ise runtime da meydana gelen bu exception'ları yazılım tarafında ele alma tekniğidir diyebiliriz. Uygulamanızda bir exception meydana geldiğinde .Net kütüphanesinin direkt olarak fırlattığı stack trace açıklaması veya tuhaf exception mesajını kulanıcıya/client'a göndermek istemeyiz. Bu gibi durumlar için Custom Exception kullanımı devreye giriyor. Custom Exception kullanarak daha yönetilebilir ve daha anlamlı hata mesajları tanımlayabilir client'a dönebiliriz veya Log işlemlerinde handle ederken exception türüne göre daha farklı loglama işlemleri yapmak isteyebiliriz.

.Net tarafında bütün exception'ların base'i System.Exception class'ı dır ve custom tanımlanan exception class'larıda direkt veya dolaylı olarak bu class'tan inherit olmaktadır. Bizde yazacağımız custom exception class'ını System.Exception class'ından inherit edicez.

 

Custom Exception Tanımlama

Login işlemlerinde hata exception fırlatmak için kullanılacak LoginException adında bir custom exception tanımlayalım.

public class LoginException : System.Exception
    {
       //todo
    }

Şimdi uygulama içerisinde kullanımı için gerekli constructor tanımlamalarını yapalım.

   public class LoginException : System.Exception
    {
        public LoginException()
            : base()
        { }

        public LoginException(String message)
            : base(message)

        { }

        public LoginException(String message, Exception innerException)
            : base(message, innerException)
        { }

        protected LoginException(SerializationInfo info, StreamingContext context)
            : base(info, context)
        { }
    }

Yukarıda görüldüğü üzre LoginException'nın constructor'larını tanımaldık ve System.Exception class'ı için yapılacak constructor yönlendirmelerini yaptık, böylece LoginException class'ını kullanıma hazır hale getirdik.

 

Custom Exception Kullanımı

Yazmış olduğumuz LoginException'ı kullanırken aşağıdaki gibi try/catch içerisinde handle edip kullanabilir veya Postsharp Exception Handling, Logging yazısında da olduğu gibi üst veya ayrı katmanlarda exception'ı handle edebiliriz.

 void Login(string userName, string password)
        {
            try
            {
                if (userName != "canert" && password != "qwerty123")
                    throw new LoginException("Invalid login operation");
            }
            catch (LoginException loginException)
            {
                Console.WriteLine(loginException.Message);
            }
        }

İhtiyaç dahilinde çok daha farklı case'lerde kullanılmak üzre Custom Exception'lar tanımlayabilirsiniz. Exception fırlatmak düz mantıkla düşünüldüğünde tuhaf gelebilir ancak çoğu projelerde hayat kurtarır ve yazmış olduğunuz kodları tek bir yerden yönetebilme veya reusability gibi konuları projelerinizde uygulayabilmek için tercih edebilirsiniz ancak bu exception'ları handle etmeyi unutmamalıyız.

Add comment