Daha önce Aspect-Oriented Programming yazımızda AOP'den bahsetmiştik ve AOP'nin .Net tarafında uyarlanabilmesini sağlayan tool'lar ve bu tool'ların en yaygın olanı Postsharp olduğunu söylemiştik. Bu yazıda Postsharp kullanarak uygulamamızda meydana gelecek olan exception'ları yakalamayı sağlayan bir geliştirme yapacağız.
Başlarken
Öncelikle VS'yu açıp yeni bir proje oluşturuyoruz.
- File > New > Project > Console Application
İsim olarak ben "PostSharpExcHand" dedim siz istediğiniz bir ismi verebilrisiniz, sonrasında Ok'e tıklayıp projeyi oluşturuyoruz.
Daha sonra Postsharp'ı projemize ekleme işlemi var. Bunun için;
- Tools > NuGet Package Manager > Manage NuGet Packages for Solution
Search kısmına "PostSharp" yazıp çıkan sonuçlar arasından postsharp'ı bulup indiriyoruz sornasında solution'da bulunan hangi projeye eklemek istiyorsak onu seçip yüklemi işlemini bitiriyoruz.
Aspect Tanımlama
AOP yazımızda aspect'lerden bahsetmiştik. Projemizde kullanacağımız reusable modülleri aspectler halinde tanımlayıp kullanmak istediğimiz yerlerde aynı metot üstünde attribute tanımlarmış gibi eklediğimizden bahsetmiştik. Bu yazıda Exception anında çalışacak olan aspect'i tanımlicaz. Bunun için projeye ExceptionHandlerAspect adında bir class ekleyelim. Postsharp ile birlikte gelen OnMethodBoundaryAspect adında bir class var ve bu class'tan inherit olan class'lar aşağıda da görüldüğü gibi override edebileceği bazı metodlara sahip oluyorlar.
Bu metotları kullanarak log,exception handling gibi bir çok ihtiyaca çözüm üretebilirsiniz. Biz bu yazıda exceptionHandling işlemi yapacağımız için oluşturduğumuz ExceptionHandlerAspect class'ını OnExceptionAspect class'ından türetiyoruz ve bu metotla birlikte gelen OnException metodunu override ediyoruz.
[Serializable]
public class ExceptionHandlerAspect : OnExceptionAspect
{
public override void OnException(MethodExecutionArgs args)
{
string msg = string.Format("{0}: Error running {1}. {2}{3}",DateTime.Now, args.Method.Name, args.Exception.Message, args.Exception.StackTrace);
Debug.WriteLine(msg);
args.FlowBehavior = FlowBehavior.Continue;
}
Yukarıda görüldüğü gibi uygulamada exception meydana geldiğinde OnException metoduna düşecektir ve burda ihtiyaca göre log atma vs. gibi işlemleri yapabliriz.
Tanımladığımız Aspect'i Kullanma
Şimdi ise sırada tanımladığımız Aspect'i projede kullanma var. Bunun için uygulamada Exception olabilieceğini düşündüğümüz metotların başına attribute olarak ExceptionHandlerAspect'i ekleyebilriz.
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
ThrowSampleException();
}
[ExceptionHandlerAspect]//Attribute olarak Aspect'i ekledik
private static void ThrowSampleException()
{
throw new NotImplementedException ();
}
}
Görüldüğü üzre yukarıda bulunan ThrowSampleException() içerisinde exception alındığında üzerinde tanımlı bulunan ExceptionHandlerAspect'inden dolayı bu class içerisine gidip OnException metoduna düşecektir ve ilgili exception açıklamasını alıp artık canınız ne isterse onu yapabilirsiniz :) Log atabilirsiniz, çalışmasını istediğiniz ayrı bir process olabilir onu çalıştırabilirsiniz vs. vs.
ThrowSampleException IL Kodları
ExceptionHandlerAspect ThrowSampleException metoduna ne kazandırdı diye IL kodlarına bakacak olursak aslında try/catch kullandı ve metot içerisinde bulunan kodları try bloğunun içerisine alarak meydana gelecek olan exception'lar için catch bloğunda bunları handle eden kodları yazdı.
private static void ThrowSampleException()
{
try
{
throw new NotImplementedException();
}
catch (NotImplementedException exception)
{
MethodExecutionArgs methodExecutionArgs = new MethodExecutionArgs(null, null);
MethodExecutionArgs arg_1F_0 = methodExecutionArgs;
MethodBase m = Program.<>z__Aspects.m2;
arg_1F_0.Method = m;
methodExecutionArgs.Exception = exception;
Program.<>z__Aspects.a0.OnException(methodExecutionArgs);
switch (methodExecutionArgs.FlowBehavior)
{
case FlowBehavior.Default:
case FlowBehavior.RethrowException:
IL_55:
throw;
case FlowBehavior.Continue:
methodExecutionArgs.Exception = null;
return;
case FlowBehavior.Return:
methodExecutionArgs.Exception = null;
return;
case FlowBehavior.ThrowException:
throw methodExecutionArgs.Exception;
}
goto IL_55;
}
}
Reusability
Evet arkadaşlar aslında AOP kullanarak exception handling yapmamızda ki en büyük amaç bu Reusability. Tanımlamış olduğumuz aspect'i artık projenin her yerinde kullanabiliriz ve bu durum bizi çookk ama çok büyük bir iş yükünden kurtarmış olup spaghetti code'lar yazmamıza engel olmuştur.
Son olarak; AOP candır.. :)