XAML Binding Mode OneWay, TwoWay

Binding, Binding..

Eski den WPF ile uğraşanların oldukça haşır neşir olduğu ve Windows8-WindowsPhone sonrası tamamen hayatımıza girmiş olan XAML ve onun getirdikleri. XAML ile UI geliştirenler Binding'i yakından tanırlar.

Nedir bu Binding diye soracak olursak;

"Databinding(Veri Bağlama) kısaca bir veri kaynağını (Array, Dictionary,Object), bir UI kontrolüne bağlamaya yarayan bir tekniktir."

 

 

Üstteki görselde de görüldüğü üzre Source olarak kullandığımız bir objemiz var ve bu objede ki property'ler de set edilen değerleri XAML tarafta bulunan UI kontrollerine Binding yaparak aktarıyoruz.

 

 Peki ya UI Control için Binding nasıl yapılır dersek aşağıda bulunan görsel nasıl kullanıldığını oldukça iyi özetler gibi.

Yukarıda görüldüğü üzre Source "Article" adında bir class ve içerisinde string tipinde bir "Title" property'si olsun. Bu property'yi TextBox'ın Text'ine Binding olarak set ediyoruz. Böylece şu olmuş oluyor Article objesindeki Title propery'si nin değeri değiştiğinde UI thread'i tetikleyerek Bind olduğu control'ün property'sini de güncelleyecektir.

 

Binding Modları

Binding Modları, binding işlemi sırasında source'ta bulunan verinin değiştiğinde UI'da Bind edildiği yrerin değişip değişmeyeceği veya UI da Bind edilen property'nin içeriği değiştiğinde source da bulunan verinin değişip değişmeyeceğine karar veren özellik diyebiliriz. Bu özellik Binding sınıfının “Mode” property'si ile belirlenir. Bunlar; OneWay, TwoWay, OneTime, OneWayToSource ve Default’ dur.

 

OneWay

Source yani Bind edilen property update edildiği anda UI taraftaki yani target control'de Bind edilen yer de değişir.

 public class Person : INotifyPropertyChanged 
    {
        public string Name { get; set; }
    }

Örneğin bir INotifyPropertyChanged interface'ini implemente etmiş bir Person class'ımız olsun ve bu class'ta bulunan Name alanı UI tarafta bir Textbox'ın Text alanına Bind edilmiş olsun. (INotifyPropertyChanged implementasyonun şu yazıda bulabilirsiniz.)

<TextBox Text="{Binding Name}, Mode=OneWay}"/>

Person objesinde ki Name alanı Codebehind'dan değiştirildiğinde bu değişimden TextBox'ı da haberdar edip Text property'sini de güncelleyecektir.

 

TwoWay

Source yani Bind edilen property update edildiği anda UI da Bind edilen yer de değişir. Aynı şekilde UI'da bulunan control'ün property'si kullanıcı tarafından değiştirildiğinde yani TextBox'a birisi birşeyler yazdığında codeBehind'da Bind edildiği alanıda günceller.

<TextBox Text="{Binding Name}, Mode=TwoWay}"/>

Yukarıda verdiğimiz örnekten devam edelim. Kullanıcı ilgili TextBox'a kendisi birşeyler girip Text'i değiştiğinde bu değişiklikten source'u yani Person objesinde ki Name alanını güncelleyecektir.

 

OneTime

UI tarafında ki control source'dan yani Person objesindeki Name property'sinden sadece 1 defa değerini alır ve ondan sonra ki Name property'sinin güncellenmesi UI tarafı etkilenmez. Ördeğin uygulama açıldıktan sonra Name = "Caner" dedik ve TextBox'ın Text'i de "Caner" oldu ancak bundan sonraki bütün Name="bla bla.." değişikliklerinden TextBox'ın Text'i etkilenmeyecektir.

 

OneWayToSource

OneWay BindingMode'unun tam tersi gibi çalışır. TextBox'ın Text'ine kullanıcı tarafından birşeyler girildiğinde Person objesindeki Name alanını da update eder.Örnek olarak; kullanıcı uygulamada TextBox'ın Text'ine bir şeyler girdiği anda Person class'ında ki Name alanıda otomatik update olur ancak CodeBehind'dan Name alanı değiştirildiğinde bu değişiklik TextBox'ın Text'ine yansımaz.

 

Add comment