Asp .Net Web Api Nedir

Daha önceki yazılarımızda Web Api dedik, Cache dedik, Exception Handling dedik ama Web Api nedir bir türlü bahsedemedik. Bu yazımızda kısaca Api & Asp.Net Web Api nedir konuşuyor olacağız.

Api Nedir ?

Asp .Net Web Api'a geçmeden önce Api nedir ondan bahsedelim. Aoi açılımı "Application Programming Interface" olan Türkçe'de uygulama geliştirme arayüzü anlamına gelir ve sahip olduğumuz service veya verileri dış dünyaya açıp başka uygulamaların-platformların kullanımına sunmak için belli kurallar çerçevesinde tanımlamalar yaptığımız arayüz dür. 

 

Asp .Net Web Api Nedir ?

Microsoft yetkilileri Web Api sunumlarından birinde şuna benzer bir şey söyledi "Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu..!"

Asp .Net Web Api ise farklı türde sayısız client (browsers, mobile phones, tablets, pc, etc.) tarafından consume edilebilen HTTP protokolü üzerinden haberleşebilen servisler oluşturmak için kullanılan bir framework şeklinde tanımlayabiliriz. Asp .net MVC ile routing, controllers, action results, filter, model binders gibi ortak feature'lara sahip olduklarından bir takım benzerlikler göstermektedir ancak MVC Framework'ün bir parçası değildir. Asp .net Web Api Core Asp .Net'in bir parçasıdır ve MVC veya diğer web application türleri ile birlikte kullanılabilir. Aynı zamanda bütün bunlardan bağımsız stand-alone Web services application olarakta kullanılabilir. 

 

Neden Asp.Net We Api ?

Günümüz dünyasında teknolojini gelişmesiyle birlikte firmalar artık web tabanlı uygulamalar üzerinden müşterilerine tam olarak ulaşamaz hale geldiler. İnsanlar artık günlük hayatlarının nerdeyse %50 sini akıllı telefonlar, tablet pc vs ile geçiriyorlar ve bu cihazlarda insanların hayatlarını kolaylaştıracak olan milyonlarca uygulama mevcut. Bunların yanında birde İOT ile birlikte gelecek 5 yılda dünyada 30 milyara yakın internete bağlanabilen cihazlar olacağından bahsediliyor ve buda belki milyonlarca Api geliştirmesi demek.

Firmalar veya uygulama geliştiriciler müşterilere daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmada kullanmak için servislerini ve sahip oldukları verilerin bir kısmını browserlar yada internete bağlanabilen bu akıllı cihazlar tarafından consume edilebilmeleri için Api'lar geliştirmeleri gerekmektedir. Çünkü Api'lar yapısı gereği bütün programlama dilleri tarafından ortak kabul görmüş medya tiplerini (XML-JOSN..etc.) response olarak alıp gerekli parse işlemlerinden sonra kolayca kullanabilir. 

 

Web Api sahip olduğunuz veri ve servisleri birçok farklı cihazda kullanıma sunmak için expose edebilmenizi sağlayan şahane bir framework ve dahası Web Api .Net Framework üzerinde RESTful servisler inşa etmenizi sağlayacak ideal bir open source platform. WCF Rest service'lerinin aksine Web Api HTTP protokolünün bütün özelliklerini kullanır (URIs, request/response headers, caching, versioning, çeşitli content format'ları) WCF Rest Service'lerinde yapıldığı gibi farklı cihazlar için extra config ayarları vs yapmamıza da gerek bulunmamaktadır. Request'i yapılırken dönmesi gereken response'un XML mi yoksa JSON formatında mı olacağına client'ın seçimine bırakılmıştır çünkü Web Api birden fazla medya formatında response dönebilmektedir.

 

Başlıca Web API Özellikleri

  • Http Get, Post, Put ve Delete metodlarıyla çalışabildiğinden CRUD işlemelrini destekler,
  • Response'larda HttpStatusCode ve Accept Header parametreleri bulunur,
  • Response'lar kullanıcının istediği türde MediaTypeFormatter tarafından formatlanabilir,
  • OData desteği bulunmaktadır ve Query yazması oldukça kolaydır,
  • Bir uygulama içerisinde veya IIS üzerinde host edilebilir,
  • MVC'nin bazı özelliklerini taşır (routing, controllers, action results, filter, model binders)

 

Neden Web Api'ı Seçmeliyiz ?

  • Bir web service'e ihtiyacınız varsa ve soap'a ihtiyacınız yoksa en iyi seçenek Web Api dir,
  • Geliştirme sürece WCF de olduğu kadar zahmetli ve sıkıntılı değildir,
  • Http tabanlı olduğundan Rest-ful servisler geliştirmek için en iyi seçenektir,
  • Exception ve Cache mimarileri oldukça performanslı ve yönetilebilir dir,
  • Open Source olduğundan sürekli olarak geliştirilip yeni feature'lar eklenmektedir,
  • Microsoft yetkilileri Web Api sunumlarından birinde şuna benzer bir şey söyledi "Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu..!" bu demek oluyor ki tam destek.

Comments (6) -

  • Tebrik ederim güzel bir özet olmuş. Katkısını gördüm başarılar...
  • Merhaba,
    Kafamda bazı sorular vardı ve cevaplarını aldım. Umarım geliştirme aşamasında da sorunlar yaşamam ve ihtiyacımı tam anlamıyla karşılar.
  • Elinize emeginize saglık. Gayet faydalı bir makale olmuş. Tesekkurler.
    • Teşekkürler iyi yorumlarınız için.
  • Faydalı bir yazı, oldukça bilgilendirici.
    Teşekkürler.
  • İOT   nedir ? neyin kısaltılması    

Add comment