Egosuz Programlama & Programcı Egosu

Biz developer'lar bazen yaptığımız iş gereği "dünyayı kurtarıyoruz" havasına girebiliyoruz (aslında sadece developer'lar değil test müh, analistler, tasarımcı arkadaşlar vs.). Sektörde her zaman bu gibi arkadaşlar hep varlar ve dehşet-ül vahşet düzeyde bir özgüven-ego patlaması yaşayabiliyorlar.Bu arkadaşlar istisnai olmadığı taktirde %99 oranında hep yazdıkları kodların veya ortaya attıkları tezlerin en iyisi olduğunu iddia ederler ve genelde "abi bundan daha iyi bir çözüm yok yaa.." gibi cümlelerle tanırız bu arkadaşları. Neden bu şekilde iddialı cümleler kurduklarını anlamak için bence biraz gerilere gidip bu arkadaşların staj dönemlerine inmek gerekir zira bu arkadaşlar çok büyük olasılıkla sağlam bir code review'lık dönemini kaçırmış olabilirler veya junior'lık dönemlerinde kodları inşaata kaçmış olabilir :)

Gereksiz ve anlamsızca ego sahibi olan bu arkadaşlar her şey hakkında en iyi ve en kabul görebilir öneriler sunduklarını düşünürler, her ortamda teknik bilgilerini değişik bir jargonla anlatarak ortaya koymaya çalışırlar, en iyi kodu onlar yazmıştır ve eleştiriye kapalıdırlar. Bazen öyle durumlar olur ki bir konu hakkında konuşuluyordur ve hiçbir fikri olmamasına rağmen sırf o konu hakkında expert olduğunu kanıtlamaya çalışmak adına tuhaf bir şekilde konuşmaya başlarlar. Tabiki de benim fikrim ancak bu arkadaşlarla kavgasız gürültüsüz iletişim kurabilmenin en iyi yolu bu tarz hareketler yaptıklarını anladığınızda öyle bir şey söyleyin ki bir daha benzeri hareketler yapmaya kalkışmasın. Bu tabii ki de küfretmek falan değil :) Ortaya koydukları tez'in sırf söylemiş olmak için söylediklerini düşünüyorsanız ve siz daha doğru bir tez'e sahipseniz bu tezinizi savunmaktan kesinlikle çekinmeyin ve onun tezini çürütmeye çalışın.

Böyle bir kişi eğer ekip arkadaşınızsa yani aynı projede beraber development yapıyorsanız şu gibi cümleler duymanız hiç zor değil "abi burayı böyle yazmasak daha iyi yaa..", "abi ben daha önce bunla ilgili çok kral bi çözüm bulmuştum yaa..","bu böylemi yapılır yaa.." falanlar filanlar. Bu gibi cümleler kuran bir ekip arkadaşınız var ise ve yüksek oranda ego sahibi olduğunu düşünüyorsanız benzer cümleler kurmasının asıl amacı üstünlük sağlamaya çalışmak veya benzer bir kodu oda yazmıştır zamanında ve o yazdığının ilelebet en iyi çözüm olacağını düşünür çünkü ezberlemiştir onun için hep bildiği yoldan gitmek gerekmektedir ve senide ısrarla o yola sokmaya çalışır.

Evet malesef bende bu arkadaşlardan biriyle bir süreliğine çalışmak zorunda kaldım ve yaşadığım bir örneği vermeden geçemicem. Eski çalıştığım şirkette bir mobil projesini geliştirme yapan arkadaştan devraldım ve geliştirmeye ben devam edecektim kendisi başka bir  departmana geçmişti. Projeyi devraldığımda markette bulunan versiyonu yanılmıyorsam 1.1 di ve ben yaklaşık 2 sene o projede çalışmıştım. 2 sene dolmasına yakın bir dün bu arkadaş burnu 5 karış kalkık vaziyette yanıma geldi ve ne hikmettir bilmem proje hakkında sorular sormaya başladı.Sorulardan biride uygulamanın bir sonraki versiyonunun ne olacağıydı. Bende 3.0 olacağını söyledim.O arkadaş sahip olduğun egoyla şöyle bir cümle kullandı "Ben sana bişey söylimmi siz bu versiyonlamayı kesin yanlış yapıyorsunuz..." bende dedim ki "wtf..? yani ne alaka nerden çıkardın bunu ?" oda "ben bu projeyi bıraktığımda v1.1 di.." arkadaş zannediyordu ki kendisi uygulamanın %25 inin geliştirmesini yapıp v1.1 ile markete çıkıp uygulama bitmişti. Geriye kalan 2 sene içerisinde uygulamanın %85'e yakının geliştirilip 6 defa update çıkıldığından haberi yok, haberi olmasa daha düşünmesine de gerek yok çünkü 2 sene önce o uygulamayı yaptı ve bitti. Ben naptım peki ? Bir güzel o kişiye konuyu açıklayıp arkasını dönüp fıtı fıtı gidişini izleyerek çayımı yudumladım.

Malesef ego sahibi insanlar IT sektöründe hep olacaktır, bu insanlar yarın bir gün bizlerde olabiliriz ama sahip olduğumuz ego'nun makul düzeyde olması çok önemli.

Peki gerçekten biz developer'lar makul düzeyde ego'ya nasıl sahip olabiliriz, neler yapmalıyız ..? Bununla ilgili bilgisayar bilimleri için bir çok makale yayınlamış olan yazar Gerard M. Weinberg "Egoless Programming" adında bir makale yazıyor. Üstad konu ile ilgili yaklaşık 40 yıl önce 10 tane kural tanımlamış. Bunlar;

1. Understand and accept that you will make mistakes

Türkçesi "herkes gibi sende hata yapacaksın arkadaş bunu anla ve kabul et.." diyor. Bug'ı olmayan uygulama olmaz ve her zaman uygulamalarda exception'lar meydana gelecektir. Önemli olan bu gibi durumlar production'ı etkilemeden yakalayıp müdahale edip uygulamamızı hatalardan arındırmaktır. Tabi bug'ları ortaya çıkartmak içinde çok iyi test süreçleri gerekmektedir.

 

2. You are not your code

Review yapmanın asıl amacının meydana gelmiş veya gelecek olan problemleri bulmak olduğun hatırla ve problemler olacaktır da. Review sırasında birisi projenizde herhangi bir problem bulduğunda veya eleştirel bir yorumda bulunduğunda bunu kişisel bir şey olarak algılama ve sadece geliştirme yapmaya devam et.

 

3. No matter how much you know, someone else will always know more

Hiç kimse ben iyi programcıyım dememelidir. Her zaman için herkesin farklı bakış açısından sorunları analiz edip çözümler ürettiğini düşünmek gerekir ve buda her zaman için daha iyisinin olabileceği gerçeğini unutmamamız gerektiğini işaret eder. Sahip olduğumuz bilgi ve beceriler tabiki çok değerli ancak bunun da bir limitinin olduğunu bilmemiz gerekir. Geliştirme yaparken her developer'ın izlediği farklı bir yol olabilir ve daha önce senin hiç bilmediğin-denemediğin bir şekilde sorunları çözüyor olabilir ve bu gibi case'leri çok fazla abartıp sidik yarışına girmeye gerek yoktur. Sadece şunu bilmek gerekir her zaman senden daha farklı veya senden daha iyisini bilen biri olacaktır.

 

4. Don’t rewrite code without consultation

Bu kural bize kodu fix etme ile yeniden yazma arasında ince bir çizgi olduğundan bahsediyor. Bu farkı iyi bir şekilde bil ve değişiklik yapacağın yerlerde core koda dokunup projeyi yeniden geliştirmene neden olacak şeylerden uzak dur.

 

5. Treat people who know less than you with respect, deference, and patience

Ekibinde veya etrafında her zaman senin kadar teknik bilgisi olmayan insanlar olacaktır. Bunlara karşı anlayışlı ve saygılı olmaya çalış. Eğer mümkünse onlara konudan bahset ve teknik tarafını anlamada yardımcı ol. 

 

6. The only constant in the world is change

Değişim yazılım dünyasında kaçınılmazdır ve değişime açık ol ve geldiğinde gülümseyerek kabul et :) İstenilen değişikliği bir challenge olarak gör ve kendine yeni bir şeyler katacağını düşünerekten hareket et.

 

7. The only true authority stems from knowledge, not from position

Belli konular hakkında bilgi sahibi olmak beraberinde yetkili olmayı da gerektirir ve yetkide beraberinde saygılı olmayı getirir. Eğer egosuz bir ortamda saygı istiyorsan öncelikle bilgi üretmen gerekir.

 

8. Fight for what you believe, but gracefully accept defeat

Bazen sahip olduğunuz fikirlerin veya ortaya attığınız tezlerin reddedilebileceği gerçeğini unutmayın bu her zaman ihtimal dahilindedir. Bazen haklı olduğun durumlarda bile asla intikam almaya çalışmayın hatta "ben sana demiştim.." vs gibi şeyler dahi söylememeye özen gösterin.

 

9. Don’t be the “coder in the corner”

Ofisin en karanlık köşesinde oturup mesai saati boyunca sadece kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için yerinden kalkan kişi olmayın çünkü o developer gözden uzak olduğu gibi gönülden de ırak olur. Her zaman için ofis içinde olup bitenlerden haberiniz olsun ve her zaman kendinizi ekibinizin ve şirketinizin bir parçası olarak görün.

 

10. Critique code instead of people – be kind to the coder, not the code

Mümkün olduğunca yazacağın yorum satırlarında pozitif bir dil kullanmaya çalış ve yorumlarında dünyaları yeniden yarattığından çok kod kalitesinin gelişimine yönelik açıklamalarda bulun. Yorum standartlarınız standart olup resmi bir dil kullanmaya özen gösterin ve her zaman için projeye sizden sonra gelecek olan kişiyi düşünün.

Yazının başında da bahsettiğim gibi ego makul düzeyde olduğu sürece güzeldir. Yaptığımız işlerle övünürken başkalarını ezme düşüncesine girmemeliyiz ve bırakın başkaları bizi övsün. Böyle olduğu taktirde çalışma hayatı hem siz hemde çalışma arkadaşlarınız için daha eğlenceli ve çekilesi olacaktır.

 

Add comment